Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008

Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό 18-20 ΓενάρηEΛΕΥΘΕΡΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ μεθοδευόταν εδώ και καιρό η δημιουργία ενός «Μητροπολιτικού πάρκου πολυάριθμων στρεμμάτων δάσους και υψηλού πρασίνου».Με μια πρώτη ματιά η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, θέλησε να θολώσει τα νερά, ώστε μαζί με το ανακηρυγμένο ως αμιγώς μητροπολιτικό πάρκο να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις για εγκαταστάσεις που θα φτάνουν τα 1716 στρέμματα και θα συνίστανται σε κτίρια, εμπορικά κέντρα, κατοικίες κλπ, δηλαδή μια νέα, μικρή πόλη μέσα στο ίδιο το πάρκο.

Στην πραγματικότητα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορεί να αιτιολογήσει σοβαρά τη δημιουργία αυτής της ζώνης αστικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια τους λόγους που δεν δημιουργείται ένα καθαρά δημόσιο και γεμάτο από πράσινο πάρκο. Το ζήτημα του κόστους ενός τέτοιου πάρκου για το δημόσιο δεν ξεπερνά ένα απόλυτα ρεαλιστικό ποσοστό του προϋπολογισμού για ένα μέσο δήμο της Αθήνας.(μόλις 10-12 εκατ. Ευρώ!).Την ίδια ώρα σπαταλώνται δις για εξοπλισμούς.

Το πρόβλημα είναι αλλού. Η κυβέρνηση αδύναμη να αντιμετωπίσει την εδώ και καιρό εκφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων των εμπλεκόμενων δήμων, αναγκάστηκε να περάσει σχεδιασμούς σε σχέση με τη κατασκευή πάρκου στη περιοχή. Συγχρόνως όμως είχε να λογοδοτήσει στα συμφέροντα που καθαρά εκπροσωπεί:Τις κατασκευαστικές εταιρίες, τις τράπεζες, τους απανταχού κερδοσκόπους της γης θέλοντας να τους παραχωρήσει ένα σημαντικό «φιλέτο» απ’ το συνολικό οικοδόμημα. Η επίθεση στους δημόσιους χώρους όπως εκφράζεται στο Ελληνικό δεν είναι μεμονωμένη καθώς η κυβέρνηση των μεγαλοεργολάβων έχει ανοίξει μέτωπα σ’ όλη την Αθήνα από τον Ελαιώνα και την με το έτσι θέλω παραχώρηση μιας μεγάλης έκτασης πρασίνου στην ΠΑΕ ΠΑΟ μέχρι τη Βίλα Ζωγράφου και την προσπάθεια απαλλοτρίωσης της. Το σκάνδαλο Ζαχόπουλου έφερε πολλές περιπτώσεις στο προσκήνιο.

Τα μέτωπα βέβαια δεν σταματούν στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων. Αυτοί που ιδιωτικοποιούν εκτάσεις για το κεφάλαιο, είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να καταστρέψουν την κοινωνική ασφάλιση και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στις συλλογικές τους συμβάσεις. Η προσπάθειά τους να περάσουν το ασφαλιστικό βρίσκει απέναντι της τη συντεταγμένη αντίσταση των εργαζομένων εκφραζόμενη το τελευταίο διάστημα μέσα από τη μάχη που δίνουν οι λιμενεργάτες με την απεργία που κάνουν ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Είμαστε στο πλευρό των λιμενεργατών γιατί η σύγκρουση τους με τις εταιρίες μεταφορών που διευκολύνει η κυβέρνηση είναι κομμάτι του αγώνα για να σώσουμε το ίδιο το περιβάλλον.Τ α μέτωπα συνδέονται, ο εχθρός είναι κοινός σε όλες τις περιπτώσεις:η κυβέρνηση και το σύστημα του κέρδους που αναπαράγει ο καπιταλισμός.

Μόνο με τη συνδυασμένη μάχη σε όλα τα μέτωπα που ανοίγουν, μπορούμε να σταθούμε πραγματικό εμπόδιο στα σχέδιά τους. Να κάνουμε την υπόθεση της διάσωσης του πράσινου υπόθεση των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, όλων των κινήσεων τοπικά για να βάλουμε το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη!

-Καμία δημιουργία ζώνης αστικής ανάπτυξης μέσα στο χώρο του Πρώην αεροδρομίου

-Δημόσιο πάρκο υψηλού πρασίνου απολύτως ελεύθερου στη πρόσβαση του από τους κατοίκους.

-Όχι στις καταπατήσεις των ελεύθερων χώρων


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΤΗΛ.6972201618, bauha@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: