Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2008

Kαλό ταξίδι Nάστια

«Θα φτάσουμε στην Γένοβα με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωνε το καραβάνι της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001, μαζί μας και η Νάστια.

Ήμασταν αποφασισμένοι να φτάσουμε στην Γένοβα και να συναντηθούμε με τους χιλιάδες διαδηλωτές, έχοντας ως σύνθημα αυτό που γεννήθηκε στο Σιάτλ, «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Το δικαίωμα του μετανάστη στην αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Η Νάστια Καλλινίκου πρωτοστατούσε, ήταν η ψυχή του δικού μας καραβανιού. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των διαδηλωτών δεν κατάφερε τελικά να μας εμποδίσει από αυτό το μοναδικό ταξίδι. Συναντήσαμε μια νεκρή πόλη από τους κατοίκους και θωρακισμένη από τα προγράμματα καταστολής και τρομοκρατίας που εφαρμόστηκαν για να υποδεχτούν τους διαδηλωτές. Θυμάμαι την Νάστια που ψύχραιμη ενημέρωνε και έλυνε τις απορίες για το που θα πάμε, τι θα κάνουμε και πως πρέπει να κινηθούμε στην Γένοβα της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Τη Γένοβα των συλλαλητηρίων και της οργισμένης αντίστασης για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Βρεθήκαμε πολλές φορές πλάι – πλάι στην μεγάλη πορεία. Με την ντουντούκα της δήλωνε ότι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός είναι δυνατές και ανίκητες ιδέες. Συζητούσαμε, και η Νάστια έλεγε για τους G8, ότι είναι μια τρομοκρατική λέσχη ηγετών που συνεδριάζει στη Γένοβα για να πάρει αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την παιδεία, την υγεία, την οικονομία, το περιβάλλον. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ακυρωθούν, έλεγε, και να επικρατήσει ο σοσιαλισμός και η επανάσταση.

Η Νάστια έφυγε από κοντά μας, όμως πίστεψε και υπηρέτησε το διεθνές κίνημα ανυπακοής, που ξεκίνησε από το Σιάτλ, απέναντι στους νόμους και τους κανόνες που εφαρμόζει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία των αγορών.

Νάστια καλό ταξίδι.

Ξαφνικά δεν είσαι ανάμεσά μας, όμως η επιμονή σου και η πίστη σου στο κίνημα του Σιάτλ και της Γένοβα έδωσε σημαντική βοήθεια για την πορεία προς τη νίκη.

Στέλλα Αλφιέρη πρώην βουλευτίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: