Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008


Ένας άνθρωπος με τεράστια τόλμη στο τώρα. Στο σήμερα. Ένα πεντακάθαρο διαμάντι που διαθλούσε το επαναστατικό χθες και φώτιζε τα πρωτοπόρα μονοπάτια του παρόντος και του μέλλοντος. Όποιος είχε βρεθεί μαζί της, έστω και λίγο, είχε ζεσταθεί στην αγωνιστική φλόγα που έκαιγε στα μάτια της. Μια ζεστασιά που, όπως η ίδια έλεγε, είχε πάρει μια δυναμικά αισιόδοξη τροπή μετά τις απαρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Η Νάστια είχε παλέψει για την μετάδοση, για την διάδοση των μηνυμάτων του νέου αυτού κινήματος και είχε αναγνωρίσει μέσα σε αυτό την νέα πραγματική ενέργεια που μετέδωσε η Γένοβα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι σύντροφοί της, γνωστοί και φίλοι που βρέθηκαν στο συνεδριακό κέντρο Ν.Ιωνίας την προηγούμενη Πέμπτη ένιωθαν ακριβώς αυτή την ενέργεια. Την δύναμη που τους μετέδιδε η φωτογραφία με την Νάστια να κρατάει χαμογελαστή την Εργατική Αλληλεγγύη.

Στην αγωνίστρια Νάστια αναφέρθηκαν όλοι όσοι την γνώριζαν, συνδέοντας την ενεργητική της παρουσία με την Γένοβα αλλά και όλες τις μάχες του κινήματος. Η Τιάνα Ανδρέου από τον Πειραιά αναφέρθηκε στην δυναμική σχέση της Νάστιας με την τοπική κοινωνία και τις μάχες που είχε δώσει στον Πειραιά οργανώνοντας τις τοπικές επιτροπές της Γένοβα.

Η Δήμητρα Λιναρδάκη από το Ηράκλειο αναφέρθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα που πρόκειται να φουντώσει εν όψει των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ αλλά και της προοπτικής για επέκταση του πολέμου στο Ιράν. «Όσοι συνεργαστήκαμε με την Νάστια κρατάμε σαν παρακαταθήκη την ακατάπαυστη προσπάθειά της να μεγαλώσει τις γραμμές των επαναστατών, να πυκνώσει τις αλυσίδες του αγώνα, να δημιουργήσει την μαγιά για μια άλλη κοινωνία», ανέφερε η Δήμητρα.

Η Ρούλα Σταθάκη από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα, τόνισε πως γνώρισε την Νάστια στις εξορμήσεις της στο Αγ. Όλγα, και συγκινήθηκε από την αγωνιστικότητά της δυστυχώς και από τον θάνατό της. «Η ανιδιοτέλειά της και η αγωνιστικότητά της ας αποτελέσουν έμπνευση για όλες τις κινηματικές πρωτοβουλίες που θα έρθουν».

Oράματα

Ο Στέλιος Μιχαηλίδης εξήγησε πως δεν πρόκειται για ένα μνημόσυνο αλλά για μια πολιτική εκδήλωση μνήμης σε μια επαναστάτρια, μια εκδήλωση που μας φέρνει μπροστά στην υποχρέωσή μας να συνεχίζουμε τα οράματά της.

Ο Βασίλης Σιλαϊδης από την Ιντρακόμ, αφού περιέγραψε την μεγάλη επιρροή που είχε εκείνη την περίοδο η διαδήλωση της Γένοβα στο συνδικαλιστικό κίνημα, θύμισε πως η διαδήλωση, όντας μόλις ενάμιση μήνα πριν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, βοήθησε στην γρήγορη εκτόνωση του κλίματος ισλαμοφοβίας και τρομοκράτησης που προσπάθησε να περάσει η κυρίαρχη τάξη και επέτρεψε την γιγάντωση του αντιπολεμικού κινήματος στην Ευρώπη.

Στον ίδιο τόνο η Χριστίνα Βασιλοπούλου από την Πρωτοβουλία Γένοβα στην ΑΣΟΕE συνέδεσε τις διαφορετικές γενιές που βρέθηκαν στην Γένοβα, εξηγώντας πως η επιρροή της Γένοβα διατρέχει ένα μεγάλο φάσμα κινημάτων από το φοιτητικό στο εργατικό και στο περιβαλλοντικό, αποδεικνύοντας πως άνοιξε η κουβέντα για μια άλλη κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Ο Παντελής Γαβριηλίδης αναφερόμενος στις αντιδράσεις που αντιμετώπιζαν οι ακτιβιστές της Γένοβα εκείνη την εποχή θυμήθηκε πως όλοι τους ονόμαζαν ρομαντικούς. «Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ προφανές πως δεν ήμασταν ρομαντικοί αλλά ρεαλιστές, αφού μέσα από το κίνημα του Σιάτλ και της Γένοβα μυριστήκαμε την καινούρια κοινωνική αντίσταση».

Η Νανά Βαφίδη από την Κομμουνιστική Ανανέωση εστίασε στην αντικαπιταλιστική και αντιϊμπεριαλιστική πολιτική άποψη της Γένοβα, παρομοιάζοντάς την με ένα γόνιμο σπόρο που φύτρωσε σε δεκάδες άλλα τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια κινήματα και συνδέοντάς την με τα μεγάλα όχι που ήρθαν μετέπειτα απέναντι στην ευρωσυνθήκη. «Επτά χρόνια μετά την Γένοβα είμαστε πλέον περισσότεροι αυτοί που πιστεύουμε πως μια σοσιαλιστική Ευρώπη είναι εφικτή».

Τέλος ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη, συνέδεσε την Γένοβα με όλες τις μεγάλες και μικρές πολιτικές μάχες που δόθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτά τα επτά χρόνια από την Γένοβα, οποιοσδήποτε αντιστεκότανε στο κατεστημένο ονομαζότανε Γενοβέζος. Η κινητοποίηση της Γένοβα έχει σημαδέψει τις ιδέες ολόκληρης της κοινωνίας. Τι σημαίνει να παλεύεις, τι σημαίνει να αντιστέκεσαι».

Κυριάκος Μπάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: