Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ

- ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
- ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
- ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
- ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ

Το μαζικό κύμα των συνελεύσεων του τελευταίου μήνα, το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, ήταν ένα κύμα που σάρωσε κάθε προσπάθεια του υπουργείου υγείας να σταματήσει την αποφασιστικότητα των νοσοκομειακών γιατρών να αγωνιστούν για πραγματικές αυξήσεις, ανθρώπινο ωράριο, προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας. Ήταν αυτό που εξασφάλισε την κατάθεση προγράμματων με 2 και 4 εφημερίες σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας κάνοντας το επικείμενο εφημεριακό κραχ μια πολύ καθαρή και πραγματική απειλή για την κυβέρνηση. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απέδειξαν πως έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και να επιβάλουν την ατζέντα τους. Η εικόνα των μαζικών συνελεύσεων, η καθολική συμμετοχή των συναδέρφων με την κατάθεση προγραμμάτων ως τις 10 Νοέμβρη, η πορεία των εργαζόμενων του Αττικού έκαναν τον Αβραμόπουλο να χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Η νέα πρόταση του Αβραμόπουλου (της 4/11) ήταν άλλη μία υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στην ορμή του κινήματός μας. Παρόλη την προσπάθειά τους να δείξουν την «ευαισθησία» τους για τα αιτήματά μας δεν μπορούσαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά σε ένα νοσοκομειακό κίνημα που απειλούσε να μπλοκάρει πανελλαδικά τη λειτουργία των νοσοκομείων, να ξεσηκώσει και όλους τους άλλους κλάδους που βρίσκονται σε αναβρασμό και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε οδυνηρή ήττα.
Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ήταν αυτή που έβγαλε τον Αβραμόπουλο από το αδιέξοδο. Με τις ψήφους της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και της ΑΕΓ (ΣΥΡΙΖΑ) το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ (της 5/11) αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις ως «ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαπραγμάτευση». Ουσιαστικά η απόφαση αυτή αδειάζει τον κόσμο των συνελεύσεων που είναι η πραγματική μας δύναμη και ξαναβάζει από την πίσω πόρτα τον Τσούκαλο και το Λαοπόδη να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο (δεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο της απόφασης ήταν η εισήγηση του Λαοπόδη). Στο πιο κρίσιμο σημείο της σύγκρουσης ο «ρεαλισμός» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σημαίνει τον αφοπλισμό του κινήματος απέναντι σε έναν υπουργό που μας έχει αποδείξει ότι είναι αναξιόπιστος. Ακόμα και αυτά που έχει υποσχεθεί είναι πολύ αμφίβολο αν θα τα κάνει πράξη (ιδίως τις προσλήψεις) και η όποια διαπραγμάτευση χωρίς την πίεση του κινήματος του λύνει τα χέρια για ακόμα μεγαλύτερες κομπίνες.
Η βάση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών είναι αυτή που πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο. Ό,τι κερδίσαμε ως τώρα είναι νίκη των συνελεύσεων και όχι της ηγεσίας μας και έχουμε τη δύναμη να πάρουμε πολύ περισσότερα. Όσο και να θεωρείται από κάποιους νίκη, η πρόταση του υπουργείου είναι πολύ μικρή για το μέγεθος του κινήματος μας που έτσι κι αλλιώς αποτελεί την κορύφωση της δεκαετίας. Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να κερδίσουν και γι’ αυτό και γεμίζουν τα αμφιθέατρα και με πρωτόγνωρα ποσοστά συμμετοχής κατέθεσαν μειωμένα προγράμματα στις διοικήσεις. Η δυναμική αυτή έχει τις προϋποθέσεις να ξεδιπλωθεί σε ένα μαζικό κίνημα μέσα στα νοσοκομεία με ομάδες περιφρούρησης, καθημερινές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις και έξω από αυτά με εξορμήσεις, πορείες και συγκεντρώσεις. Μπορούμε να ξεσηκώσουμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και έξω από αυτά και να χτίσουμε ένα μαζικό κίνημα που να σαρώσει την κυβέρνηση και να μετατρέψει το Νοέμβρη σε καυτό μήνα του νοσοκομειακού κινήματος. Οι ηγεσίες που μπλοκάρουν αυτή τη δυναμική και προτείνουν το συμβιβασμό υποτιμούνε τη δύναμη της βάσης και αντί να συγκρουστούν με τον Αβραμόπουλο καταλήγουν να παζαρεύουν μαζί του τα ψίχουλα που μας δίνει.
Είναι λάθος να νομίζουμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα και σε ένα έτος με τη νέα συλλογική σύμβαση θα πάρουμε και τα υπόλοιπα. Η μόνη διαπραγματευτική μας δύναμη είναι οι κινητοποιήσεις μας και είναι αυτογκόλ η αναστολή τους την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ της με την κρίση να βαραίνει πάνω της και τα σκάνδαλα να οδηγούν σε παραίτηση του ενός υπουργού μετά τον άλλον. Είναι μια κυβέρνηση με οριακή κοινοβουλευτική δύναμη, με τα μικρότερα ποσοστά απήχησης στην κοινωνία και ιδεολογικά αδύναμη (τα 28 δις των τραπεζιτών της στερούν κάθε σοβαρό επιχείρημα απέναντι μας). Εμείς από την άλλη έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας όπως φάνηκε στις εξορμήσεις και τις συγκεντρώσεις μας, ενώ την ίδια ώρα μπορούμε να συντονιστούμε με τους εργαζόμενους στα σχολεία, στους δήμους, στην Ολυμπιακή, στα λιμάνια, στα κλειστά εργοστάσια, τους φοιτητές και τους μαθητές για να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο αγώνων ενάντια στην πολιτική της αγοράς και του κέρδους. Τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία να τα πάρουμε όλα, τώρα που βρίσκονται σε αδιέξοδο και εμείς έχουμε τη δύναμη.
Η Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ πρότεινε την απόρριψη της νέας πρότασης, τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εφαρμογή του εφημεριακού κραχ, 48ωρη απεργία και πανελλαδικό συλαλλητήριο τη μέρα που θα συνεδριάσει η Διαπραγματευτική Ομάδα, τον πανελλαδικό συντονισμό των συνελεύσεων και σε περίπτωση επιστράτευσης απάντηση με απεργία διαρκείας. Την ίδια πρόταση βάζουμε σε όλες τις συνελεύσεις που γίνονται αυτές τις μέρες και ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη να οργανωθεί από τα κάτω ο αγώνας με επιτροπές στα νοσοκομεία και με συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ήδη πολλές συνελεύσεις αγνοούν την εισήγηση της ΟΕΝΓΕ και αποφασίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ακόμα και εκεί που πλειοψηφεί η πρόταση της ΟΕΝΓΕ υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία που απαιτεί την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στη συνέλευση της ΕΝΙΘ (6/11) παρόλο που η εισήγηση του ΔΣ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Κίνηση) ήταν υπέρ της πρότασης της ΟΕΝΓΕ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των συναδέρφων ψήφισε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων που προτάθηκε από την Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι και ανένταχτους αγωνιστές.
Η συνέχεια χρειάζεται να είναι εξίσου δυναμική τόσο στις συνελεύσεις αυτών των ημερών όσο και το επόμενο διάστημα ενάντια σε κάθε πιθανή πρόκληση του Αβραμόπουλου. Η δυναμική που αναδείχτηκε από αυτό το γύρο του κινήματος δεν μπορεί να διαλυθεί. Χρειάζεται να οργανώσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο αγωνιστών της βάσης που θα δίνει τη μάχη απέναντι στις επιθέσεις του υπουργείου και τις συμβιβαστικές ηγεσίες για να ξεδιπλώνεται η δύναμη της βάσης μέσα στα νοσοκομεία. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο που έλειπε από αυτή τη φάση του κινήματος. Η Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι μπαίνει μπροστά σε αυτή τη μάχη και καλεί όλους τους συναδέρφους να οργανώσουμε μαζί τη συνέχεια για την προοπτική ενός ασυμβίβαστου και νικηφόρου νοσοκομειακού κινήματος.

pgnysteri@googlegroups.com 9 Νοέμβρη 2008
τηλ επικοιν. 6976595821, 6945677808

Δεν υπάρχουν σχόλια: