Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

« κινήματα είναι οι φύλακες-άγγελοι»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση την οποία μας απευθύνατε και το ότι μας παραχωρήσατε βήμα για να καταθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την θεματολογία της σημερινής συνάντησης. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τον πιο θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό από τους συναδέλφους μου τους σιδηροδρομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε δεύτερη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, και το ποιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει και τρίτη.

Και είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι κάθε φορά που σας βλέπουν να πυκνώνετε τις γραμμές των κινητοποιήσεών μας, ανεξάρτητα από το ποιος έχει καλέσει τις κινητοποιήσεις, εμείς ή η Γενική Συνομοσπονδία, και αυτό με παρακάλεσαν να το τονίσω.

Όπως τόνισαν και οι προηγούμενοι ομιλητές το κίνημα που ξεκίνησε από το Σιάτλ είναι κατά την άποψή μας το νέο ποιοτικό στοιχείο στην κινηματική μας ιστορία. Όπως ακριβώς το μετέφερε στην Ελλάδα το κίνημα της Γένοβα. Είναι ένα κίνημα πολύχρωμο, πολύμορφο, ανεκτικό συσπειρώνει στις τάξεις του διάφορες δυνάμεις όπως αποδείχτηκε και από την Γένοβα και αντιστρατεύεται μια πολιτική η οποία πια έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά.

Μιλάμε για κρίση. Ξέρουμε όμως ότι τέτοια κρίση για παράδειγμα όπως αυτή στην τιμή του πετρελαίου έχει ξαναπεράσει η παγκόσμια οικονομία στην δεκαετία του ’70. Τότε το πετρέλαιο είχε ξεκινήσει από τα τρία δολάρια το βαρέλι και μετά από τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους πήγε στα 13 δολάρια το βαρέλι. Είναι σαν να λέμε σήμερα το πετρέλαιο να έχει φτάσει στα 300 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα όμως ο κόσμος είναι λιγότερο ανεκτικός, γιατί υπάρχουν τέτοιου είδους κινηματικές διαθέσεις οι οποίες γνωρίζουν τι έρχεται από πίσω, και εκείνο που αμφισβητείται κοινωνικά σήμερα, από την άρχουσα τάξη, είναι η δυνατότητα του κόσμου να ζει.

Παράδειγμα, προσπαθούμε να υπογράψουμε την συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2008. Ξέρεται τι μας ζήτησε ο γενικός διευθυντής ύστερα από εντολή του κ. Χατζηδάκη; Να παραιτηθούμε από τους κανονισμούς οι οποίοι διέπουν τον σιδηρόδρομο περίπου 100 χρόνια και να του παραδώσουμε ελεύθερο το δικαίωμα της διαχείρισης του πρωτοδηγού. Πώς σας φαίνεται αυτό. Ποτέ στην συνδικαλιστική ιστορία της χώρας δεν είχαμε τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά από την κυβερνητική πλευρά. Ποιος μπορεί να βάλει την υπογραφή του κάτω από αυτή την συμφωνία; Το γεγονός όμως ότι αυτού του είδους η συμφωνία προτείνεται με ευκολία, κατά την άποψή μας, δίνει και τον τόνο της εποχής μας. Δηλαδή οι άνθρωποι είναι τελείως αποθρασσυμένοι, τελείως αποχαλινωμένοι και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι βεβαίως μια καινούρια αριστερά όπως ακούστηκε νωρίτερα αλλά είναι και – ο φύλακας άγγελος των κοινωνιών – δηλαδή τα ισχυρά κινήματα.

Μπορεί να έχουμε οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή, τα λαμόγια όμως, κατά την κοινότυπη έκφραση, καραδοκούν να αντικαταστήσουν τα ήδη υφιστάμενα και θα επιδοθούν στο ίδιο γνωστό έργο. Ο μόνος φύλακας και ο μόνος τρόπος απέναντι στην κατάσταση αυτή είναι ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα.

Σύζευξη

Η Γένοβα, πράγματι μπορεί να διαβαστεί κατά αυτόν τον τρόπο. Προσφέρει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και ήταν άμεση σχεδόν η σύζευξη του συνδικαλιστικού κινήματος με τα προβλήματά του βέβαια, γιατί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως βρισκόμαστε και στην καλύτερη συγκυρία, ήταν άμεση ωστόσο η σύζευξη του οργανωμένου κινήματος με τα παιδιά της Γένοβα, τα οποία μάλιστα στους συνδικαλιστικούς χώρους βρήκαν φιλόξενους χώρους υποδοχής και μπόλιασαν, θα έλεγα, με καινούρια ποιοτικά στοιχεία και την δική μας δράση. Σε πολλά σημεία ήταν και ένας αποφασιστικός μοχλός ο οποίος κίνησε τις εξελίξεις.

Με βάση τη λογική αυτή, όλα τα κινήματα αυτά έχουν έναν εξαιρετικό και αποφασιστικό λόγο και ρόλο στην εποχή μας. Μια εποχή στην οποία πέρα από την βαρβαρότητα, προσπαθεί να εγκαταστήσει αυτό που αποφασίζουν οι ηγεσίες ως δεδομένο και οι λαοί να έχουν μόνο μία δυνατότητα, να υπηρετήσουν αυτές τις πολιτικές.

Υπάρχει και το κορυφαίο ζήτημα, όπως ακούστηκε και από τους συνομιλητές μου, πριν από εμένα, για το τι είδους αριστερά θέλουμε. Η αριστερά δεν έπεσε από τον ουρανό. Προκύπτει από τα κοινωνικά γεγονότα. Τα κοινωνικά γεγονότα έχουν δύο τρόπους έκφρασης. Από τις σχηματισμένες πολιτικές δυνάμεις, ή από αυτές οι οποίες σχηματίζονται καθημερινά με βάση την δυναμική των κοινωνικών γεγονότων και όπως αυτά εκφράζονται. Όποιος περιμένει από το ήδη σχηματισμένο πολιτικό τοπίο να προκύψουν πράγματα έχω την αίσθηση πως περιμένει εις μάτην. Οι καινούργιοι σχηματισμοί θα προκύψουν από αυτές τις ανήσυχες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα με μεγάλη αμεσότητα, αυτό που βλέπουν μέσα στην κοινωνία να το κάνουν πολιτική διεργασία και να το διεκδικούν ως πολιτικό ζητούμενο.

Αυτό το αίτημα μπορεί να υλοποιηθεί από ένα κίνημα σαν την Γένοβα. Πολύς κόσμος προσβλέπει σε αυτήν την εξέλιξη με τις πιο θετικές προοπτικές.

Παναγιώτης Ιατρόπουλος Oργανωτικός Γραμματέας ΠOΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: